onsdag 16. februar 2011

Sanksjoner

Før jeg går over til å snakke om en annen utviklingspsykolog ønsker jeg å ta opp et tema som er relevant i forhold til sosialiseringsprosess, nemlig sanksjoner. Sanksjoner kan man si er positive eller negative reaksjoner eller tilbakemeldinger på en handling. Sanksjoner i oppdragelsen bygger på en psykologisk teori som kalles behaviorismen, grunnlagt av den amerikanske psykologen John B. Watson. Behaviorismen ser på individet nærmest som en maskin som reagerer på ytre påvirkninger. Når mennesket blir utsatt for bestemt stimuli i miljøet, vil det automatisk svare med bestemte reaksjoner, hevder behavioristene (Moan al. 2007, s. 36).
Arvind Balaraman
www.freedigitalfhotos.net

Under oppdragelsen vil spesielt foreldre ta i bruk sanksjoner for å lede barnet i riktig retning. Hvis barnet foretar seg en positiv handling som for eksempel å rydde rommet, kan foreldrene sanksjonere positivt ved å gi ros eller en annen form for belønning (Moan al. 2007, s. 37). Sannsynligheten for at barnet fortsetter å rydde rommet sitt i framtiden vil da øke. På samme måte antar en at uønskede handlinger vil avta eller opphøre, dersom de blir møtt med negative sanksjoner, for eksempel skjenn (Moan al. 2007, s. 37).

Hva er mest effektivt for å fremme god adferd? Positive eller negative sanksjoner?


Positive sanksjoner er nok det mest effektive for å fremme god adferd, fordi da får barnet konstatert fra omgivelsene at de handlingene det foretar seg er riktige og gode og noe det bør gjenta. På den andre siden, hvis barnet blir møtt med negative sanksjoner vil barnet oppfatte det som at handlingen ikke bør gjentas (Gjøsund og Huseby. 2010, s. 63). Likevel er det ikke sikkert at barnet blir fortalt hvilken handling som skal erstatte den uønskede handlingen. Hvis barnet hele tiden blir fortalt hva det ikke skal gjøre og blir møtt med kjefting og negativ kritikk, vil barnet utvikle lav selvfølelse (Moan al. 2007, s. 38). I stede for at motiverer barnet til å foreta den ønskede handlingen neste gang.

Kildeliste: 

  • Gjøsund og Huseby. (2010). Mennesket i utvikling. Oslo: Cappelen Damm
  • Moan, al. (2007). Livsløp og velferd. Oslo: Cappelens forlag AS.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar